dimarts, 26 de juliol del 2016

pd 792

PRESÈNCIA 12 de gener de 1997
UN VIATGE D'ANADA I TORNADA
Carme Vinyoles

Molts antifeixistes alemanys, italians i polonesos que al juliol de 1936 estaven exiliats a Espanya, es van posar espontàniament al costat de la República... Ells, juntament amb obrers francesos que treballaven prop de la frontera i alguns atletes i acompanyants que s'havien desplaçat a Barcelona per participar en l'Olimpíada Popular alternativa a la de Berlín, van ser els primers estrangers que van agafar les armes contra la sublevació facciosa... van lluitar com a milicians als fronts d'Aragó, de Madrid i posteriorment van ingressar a les Brigades Internacionals, formades oficialment el 22 d'octubre com a suport al bàndol republicà, davant l'evidència que la política de no-intervenció era sistemàticament vulnerada pels règims autoritaris d'Alemanya, Itàlia i Portugal.
...
Les Brigades Internacionals estaven compostes per 40.000 combatents de més de 50 països principalment francesos, austro-alemanys, polonesos, italians, nord-americans, britànics, iugoslaus, canadencs, escandinaus i russos, i un terç d'aquests hi van deixar la vida. El fet que la publicitat remarqués la participació d'artistes, escriptors, estudiants, metges, enginyers, va presentar les unitats com la tropa dels intel·lectuals, tot i que molts voluntaris van ser treballadors fabrils.
L'1 d'octubre de 1938 la Societat de Nacions va aprovar la seva retirada del territori espanyol i el 15 de novembre es van acomiadar desfilant per Barcelona...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada