FIDEL CASTRO GANÓ SU BATALLA
Eduardo Haro Tecglen
(Parlant de la Conferència de la Havana)
... els països reunits - prop de cent - estan vivint una situació desesperada i tendeixen a alguna forma de revolucionarisme... a mida que passa el temps, la distància que els separa del nivell de vida dels països desenvolupats és major; la pobresa, més gran; la població atrapada per la misèria, més nombrosa; les esperances d'assolir un nivell de vida més acceptable, menors. És també general la impressió que el culpable és Occident i molt especialment els Estats Units. Són aquestes les nacions que han exercit el colonialisme directe, les que encara l'exerceixen més o menys indirectament i, en definitiva, les que avui dia tenen la riquesa, que no només no comparteixen, sinó que prové de l'explotació dels pobres...
...
No hi ha proves palpables que els països que han sortit de l'òrbita dels Estats Units o que hagin abraçat revolucionarismes més aguts hagin millorat, tampoc, el seu nivell de vida. Ni les seves llibertats individuals ni col·lectives. Sempre es podrà dir que aquesta manca de resultats obeeix a que el setge americà segueix sent tan fort que no permet sinó una contracció de la vida i les llibertats públiques per presentar-les com a sistema de defensa. Tanmateix, el seu missatge és més audible en el món de la desesperació que pas l'altre: s'ha desgastat menys.
...
És esperar massa d'un canvi d'actitud dels Estats Units. Probablement domini la facció contrària: la que segueix creient que els EEUU són principalment una potència, i que només amb l'ús de la força pot conservar els seus privilegis.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada