dijous, 21 de juliol del 2016

pd 790

AVUI  dissabte, 14 de setembre de 1991
ESTEM BUITS
Josep M. Espinàs

... què hi ha dins una clau de ferro.
"La primera cosa certa és que és feta de buit. Tot l'univers és essencialment format de buit, i una manera d'entendre-ho és imaginar-nos que la nostra clau augmenta tant de dimensions que es fa gran com la Terra. A aquesta escala, els àtoms que compondrien la clau gegant tindrien la mida de les cireres.
Però encara hi ha una cosa més sorprenent. Suposem que agafem amb la mà un d'aquests àtoms de la mida d'una cirera. Si l'observem, fins i tot amb un microscopi, ens serà impossible veure el nucli, massa petit encara per a aquesta escala augmentada. Hem de convertir l'àtom-cirera en un enorme globus de 200 metres, i a desgrat d'aquest volum impressionant, el nucli de l'àtom no serà més gran que un minúscul gra de pols. Això és el buit de l'àtom"
D'altra banda, suposem que vull comptar tots els àtoms d'un gra de sal, i que sóc tan ràpid que puc identificar-ne mil milions per segon... necessitaré més de cinquanta segles (5.000 anys) per efectuar el cens complet de la població d'àtoms que hi ha en aquest minúscul gra de sal. I per fer-ho més plàstic: si cada àtom d'un gra de sal tingués la mida d'un cap d'agulla, el conjunt d'àtoms que hi ha dins aquest gra de sal cobriria tot Europa amb una capa uniforme, d'un pam d'altura.
Però a desgrat d'aquesta enorme quantitat d'elements que hi ha a l'interior d'una partícula de matèria, aquests elements són tan infinitament minúsculs i estan tan separats, que entre ells hi ha un buit immens... Les partícules de vida que constitueixen una clau de ferro, per exemple, es mouen en un enorme desert buit.
... si tots els àtoms que componen el meu cos s'agrupessin fins a tocar-se, jo ja no seria visible. Mai més ningú no em podria veure, perquè suprimint el buit que hi ha en el meu cos, la meva substància quedaria reduïda al volum d'un gra de pols ínfim, inferior a un mil·límetre: algunes mil·lèsimes de mil·límetre.
No som res, que deia aquell. Realment, des del punt de vista "matèria" som pràcticament res. El gran misteri és com les minúscules fonts d'energia es mobilitzen en el buit el nostre cos. Tots som un gran buit dissimulat. Encara que alguns no ho dissimulen tant...