dilluns, 15 de setembre del 2014

pd 185

AVUI? ....?
ABD EL-KRIM, CATALUNYA I EL MAGRIB
Alfons Quintà

El 1922 Acció Catalana i Estat Català van enviar un telegrama de solidaritat al dirigent nacionalista amazig Abd el-Krim.
" Davant la vostra valenta resolució, defensant la pàtria marroquina amenaçada per Espanya, els fills de Catalunya us adrecem una salutació de simpatia. No és la primera vegada que la terra catalana demostra la seva protesta per la invasió del Marroc...Avui Catalunya també condemna els bàrbars mètodes de guerra emprats per l'exèrcit espanyol. Salut, coratge. Visqueu molts anys."
Abd el-Krim no va tenir una bona fi. El 1926 es va lliurar a les tropes colonials franceses que el van empresonar (però no matar). El 1947 va escapar de l'empresonament francès i es refugià a Egipte. Els primers milers de dòlars que el Front d'Alliberament Algerià va recollir, el 1953 van sortir de la seva butxaca. 
Era un nacionalista amazig i tenia un concepte ampli del Magrib. Volia que imaziguen i àrabs hi visquessin en pau i fraternitat. No es podia imaginar que el Marroc i Algèria serien, com ho son, models de genocidi bàrbar contra els imaziguen.
Va morir al Caire el 1960. Nasser va ordenar que fos enterrat amb honors de cap d'Estat...al Marroc la figura d'Abd el-Krim continua estant proscrita. Cap carrer. Cap homenatge. Però al Rif tots els nens aprenen a admirar-lo de la veu dels seus pares.

pd 184

DIARI DE GIRONA, dimarts, 28 de gener de 2003
CATALUNYA, MADRID, CANÀRIES, ANDALUSIA I PAÍS VALENCIÀ CONCENTREN EL 80% DELS ESCOLAR IMMIGRANTS DE L'ESTAT
E.P./EFE

En el seu informe, CCOO constata que la concentració d'alumnes estrangers en determinades comunitats és conseqüència de factors relacionats amb el mercat laboral i la demanda de treball, que comporten la concentració de treballadors.
...
... la majoria de la població d'origen immigrant estudia en col·legis públics.
... la major part de l'alumnat autòcton es mostra a favor de la immigració, però hi ha un més que significatiu 36,5% que s'hi manifesta contrari, sobretot en el cas dels estudiants masculins...
D'altra banda, els fills de treballadors estrangers tenen una visió més positiva del professorat i del tracte que reben a l'escola que la dels estudiants autòctons...
.... la majoria dels docents no està satisfet de la tasca que realitzen les administracions per tal d'afrontar el repte de la immigració.
... per a la majoria del professorat la presència d'escolars estrangers no incideix negativament en la vida del centre, excepte quan el percentatge supera el 30 per cent...