diumenge, 3 d’abril del 2016

pd 697

TRUNFO 737 de 12 de març de 1977
TAILANDIA: NUEVO BASTIÓN USA
Diego A. Manrique

La preparació del cop (militar) va seguir força fidelment el model xilè: es va buscar debilitar la posició del govern de civils moderats a l'hora que s'enfortia el sector militar.
...
Els efectes de l'estrangulació econòmica es deixaren sentir ràpidament a Tailàndia. Escassetat de productes, alts índex d'atur, cancel·lació de projectes d'obres públiques. I com a resposta, vagues i manifestacions que foren reprimides per les ben equipades forces policials.
... Amb l'excusa de restaurar l'ordre, els militars esclafaren els manifestants amb gran duresa, produint dotzenes de morts i ferits. Les escenes de l'assalt a la Universitat i posterior linxament de militants d'esquerres van donar la volta al món, mostrant la veritable cara dels demòcrates d'uniforme.
..El Parlament ha estat dissolt i s'ha abolit la Constitució. Tots els partits polítics estan prohibits i el pecat del comunisme es castiga amb la mort. Els tribunals militars funcionen amb eficiència, i uns quant milers de persones han desaparegut o estan en espera de judici. Qualsevol aparença democràtica ha estat escombrada.
... Les ordres dels USA són eliminar completament tota oposició armada i sembla que volen resultats ràpids...
Durant aquest any, Tailàndia s'oferirà a les multinacionals i a la inversió estrangera... Sigui la que sigui la decisió de Jimmy Carter, els titelles de Bangkok tindran un any mogut.