dijous, 8 de juny del 2017

pd M43

​AVUI dijous, 15 d'octubre de 1992
ELS CONQUISTADORS
Josep M. Espinàs

...
Ningú parla dels pecats actuals, i dels qui són responsables dels crims que en aquest 1992 es cometen en les mateixes terres contra una majoria de la població. I en altres països que no són americans.
Els ​actuals dominadors i administradors de les societats hispano-americanes pobres, incultes i oprimides em semblen - amb les rares excepcions que calgui fer - molts més culpables que aquells aventurers de finals del segle XV, formats en una altra escala de valors. El menyspreu pels altres i les brutalitats dels invasors d'Amèrica eren coherents amb les seves creences, mentre que el menyspreu i les crueltats que practiquen avui molts poderosos d'aquells països s'exerceixen en un marc d'idees socials i morals hipòcritament escarnides. Sembla com si l'acusació contra els primers conquistadors hagi de desviar l'atenció dels qui han perpetuat, des d'aleshores fins avui, els abusos i les injustícies. Són gent contemporània, correctament vestida - i no guerrers espellifats i incultes - els qui han mantingut les discriminacions racials, les fronteres d'accés a la cultura, la marginació econòmica, les coaccions de l'autoritat i en definitiva la distinció radical entre unes minories privilegiades i una gran majoria empobrida, sovint fins a límits inhumans.
Descendents dels primers ocupants, d'altres estrangers arribats en segles posteriors, o de mestissos de tota mena, són aquests els qui ha "conquistat" realment Amèrica.