dimecres, 2 de desembre del 2015

pd 587

EL PERIÓDICO  dissabte, 8 d'abril del 2000
FAM I GENOMA
José Maria Mendiluce

Dilluns, ... les investigacions sobre el genoma humà obrien entre altres, la possibilitat d'allargar la vida dels éssers humans - ¿fins a la immortalitat? - si es descobria la manera de desactivar els gens de l'envelliment...
Dimecres, Kofi Annan feia una enèrgica crida al món ric perquè ajudi l'Àfrica Oriental...
La casualitat ens ha posat al davant la constatació  de la nostra esquizofrènia col·lectiva. Al mateix temps, la mateixa setmana, mentre que els uns guanyen diners investigant el genoma, altres en demanen per evitar, si hi arribem a temps, la mort de milions de persones.
Però també les peces del puzle del genoma de la fam a l'Àfrica estan descobertes. Encara que hi ha massa culpables que neguen no només l'existència mateixa de les peces, sinó també la seva relació macabre i assassina de conseqüències dramàtiques. Però també són molt clares.
  • Fam i guerra. La fam és una arma de guerra en la lluita pel poder...
  • Fam i ecologia.
  • Fam i deute. 
  • Fam i política. S'alimenta una imatge interessada d'una suposada incapacitat política d'arrels culturals...
  • Fam i negoci. No és cert que l'Àfrica no ens interessa. No ens interessen els seus habitants...
Aquestes són les verdaderes causes de la fam a l'Àfrica. Espero que la societat sensible i organitzada de les ONG aprofitem aquesta oportunitat per denunciar el que passa amb la mateixa força i eficàcia amb què hem demanat més diners. És la política, una altra política, el que falta. L'Àfrica s'ho mereix.