divendres, 25 de desembre del 2015

pd 609

AVUI  dimarts 25 de desembre del 1984
BON NADAL
Josep M. Espinàs

Us desitjo, ben sincerament, un bon Nadal.
No és pas anacrònic desitjar unes bones festes. No confonguem la importància de Nadal amb la possible insignificança, i fins i tot inconveniència, d'alguna de les seves manifestacions. Una determinada exigència purificadora, que és bona en principi, pot arribar a l'esterilització popular d'una festa, i això és dolent sempre. Cada vegada em fa més por la vocació elitista, del signe que sigui.
... El Nadal no es limità a ser una cerimònia per a elegits, sinó que esdevingué una "manifestació de masses", amb totes les adherències que això comporta.
... tant pecat d'orgull em sembla refusar els afegits profans al Nadal com defensar la "puresa" d'un sentiment prehistòric humà i menystenir la concreta dimensió religiosa que ha adquirit en una àrea determinada d'aquest planeta...
... Els cultes agnòstics tenen dret a dir que el Nadal és una "superposició" oportunista. Els cristians perfeccionistes tenen dret  a queixar-se de l'embolcall tan poc cristià que desfigura la commemoració de l'Adveniment. Però els uns i els altres faran bé de no oblidar que tota religió no es basa només en una doctrina, sinó que es tradueix en formes de cultura "vivents", i que en tota cultura ho ha un important ingredient religiós que ajuda a articular la comunitat.
... el poble ja fa segles que diu que tots els Nadals tenen alguna cosa de bo...