dilluns, 20 de juny del 2016

pd 769

EL PUNT / Dijous, 9 de juny de 1994
EL DIA D (i 2)
Víctor Mora

...
A l'Europa d'aquells anys, només va brillar una primera llum d'esperança quan la Wehrmacht alemanya va ser encerclada i esclafada pels soviètics a Stalingrad. Aquella derrota nazi va marcar el principi de la fi. I el desembarcament de Normandia, el 6 de juny de 1944, havia de ser el cop definitiu. Si som lliures avui dia, ho devem en bona part als molts soviètics i nord-americans que van lluitar i morir per la democràcia.
... El dia D, Europa va recuperar la identitat cultural. Va deixar de funcionar al dictat del Berlín nazi. També va recuperar les llibertats d'una democràcia que mai no s'eixampla tant com s'hauria d'eixamplar, però que és democràcia al capdavall. 
Però com va dir profèticament en acabar la guerra un dels intel·lectuals exiliats: "Homes, vetlleu! El ventre d'on ha sortit la bèstia és encara fecund!". Això en va fer riure uns quants, del tipus dels post-moderns que avui confessen no emocionar-se amb "La llista de Schindler", o dels neofeixistes que emprenen caceres de bruixes contra els progressistes locals. Però el temps li ha donat la raó: els feixistes tornen. La història no es repeteix. Però tenim el mateix sistema social d'on va sortir la bèstia: crisi, atur, nacionalisme exacerbat, rapacitat encastellada, desesperació i desorientació... L'exhortació a mostrar-se vigilants és encara ben vigent.