dimarts, 13 d’abril del 2021

lliVre 1 El viatger nocturn

El viatger nocturn, Maurizio Maggiani; pàg. 69

"...Davant de la porta hi havia una orquestra que tocava. Un acordió, un saxo i un violí. La primera cançó que vaig sentir tocar era O sole mio. La sabia. Una orquestra de gitanos; romanesos, magiars, potser bielorussos. o búlgars. Qui sap?
Els gitanos.
No saps de què et parlo, Jibril. Una d'aquelles orquestres de professionals que tocaven a tots els restaurants de l'Europa de l'est a l'època del socialisme. Professionals honestos. Músics molt de moda quan els gustos dels clients eren més senzills, més tradicionals i acomodaticis. Quan als nuvis els agradava ballar els balls vells. Quan els joves encara els podien venir ganes de fer-se un petó si a prop tocaven O sole mio o Moscow Midnight...
Segur que havien vist desaparèixer els locals on havien fet carrera, i els joves que els escoltaven. I tanmateix no tenien ganes de canviar de repertori. Encara no. Potser havien treballat trenta anys per fer-se'l seu, hi havien treballat durament..."

(Nota: m'ha fet pensar en els vells i no tan vells flubiolers)

pd 2135 Elogi de la disciplina

 (arafa...)

Fa un parell de setmanes vaig publicar en aquestes mateixes pàgines un text titulat Apatia. Mai no m’hauria pensat que aquell text pogués portar tanta cua. Em van escriure dues menes de lectors. Sobretot ho van fer els apàtics. Em deien que es trobaven en el meu mateix cas, que no tenien ganes de fer res, … Després n’hi va haver dels altres. Els esforçats, que els dic jo. Que si hem de ser positius, que si ens hem d’esforçar, que si ens en sortirem, que tot anirà molt bé, que el món és meravellós, etc. Hi va haver una senyora que em deia que ella fins i tot ballava sardanes, per tal de fer exercici. Admirable. I em remarcava que era més gran que no pas jo. Més admirable encara. La vida és tan polièdrica que no deixa de donar-te sorpreses. Jo, que em penso que no n'he ballat mai cap, de sardana, que no sabria com posar-m'hi, m'emociono —només una miqueta, perquè estic apàtic, els ho recordo— davant de la imatge imaginària d'una velleta com jo ballant sola una sardana, per fer exercici. Aquest país no té pèrdua. Ens en sortirem, segur!

Jo continuo amb la meva apatia, ja els ho acabo de dir. I per vèncer-la, ni que sigui lleugerament, m’administro un remei que no té rival. Contra l'apatia, disciplina. Es tracta de fer-se un programa i seguir-lo amb exactitud. Un horari que inclogui les feines de la casa, esclar, escombrar, passar el motxo, treure la pols, etc. I cuinar. I posar ordre a la cuina. En fi, el que calgui. Que inclogui també una mica d'exercici, no diré ballar sardanes, però sí caminar una miqueta. Jo ho faig per l’eixida de casa, que fa dotze metres de llarg, i apa, amunt i avall, fins a fer un quilòmetre, com a mínim. Va bé parlar per telèfon mentre camines. Et distreu. Se’t fa més curt. Després va bé el treball del cervell. Llegir alguna cosa seriosa...

El que sí que hem de defugir són totes aquestes informacions contradictòries que inunden les xarxes. No fan més que produir més apatia... També cal mirar el correu i contestar algun mail, això el mínim. I dedicar una bona estona a la música... posem-nos un disc, encara que l’apatia ens freni de triar. Triar és molt cansat, evidentment.

Quan l’apatia se'ns menja, disciplina! Em sembla que pot funcionar. Però no ens passem. La disciplina és cansada i només faltaria que després de l’esforç encara acabéssim més apàtics.

Narcís Comadira 9.5.2020