divendres, 4 de setembre del 2015

pd 502

EL PUNT / Dimarts, 23 de gener del 2007
FESTES GLOBALS O IMPOSADES?
David Casellas

Catalunya, pel dret de conquesta, ha hagut de tolerar, de grat o per força, la introducció d'una llengua i uns costums forasters. Ara aquesta imposició és més subtil (tant si és espanyola com anglosaxona),... La imposició de les festes i símbols forasters ens està fent oblidar els tradicionals del nostre país... pares Noel que guanyen terreny al tió i als tres reis... Sant Valentí que vol substituir Sant Jordi... Potser ens han fet creure que ens hem d'avergonyir de tenir una tradició pròpia que trenca la idea d'una societat global o universal?
...
Catalunya, com a nació sotmesa, no pot decidir les seves festes i és obligada a no treballar el dia de la Constitució i, en canvi, a celebrar el seu patró, sant Jordi, en dia laborable... 
...
Cal que els catalans d'arreu celebrem aquestes festes posant l'accent en els símbols que ens uneixen com un sol poble: fent cagar el tió per Nadal, encenent les fogueres amb la mateixa flama, participant activament en la festa del llibre i de la rosa, penjant domassos i senyeres als balcons. Haurien de ser les festes més important de l'any, les úniques que, al marge de l'origen religiós o pagà, realment ens uneixen com un sol poble.