dimecres, 16 de desembre del 2015

pd 601

ARA dissabte, 30 de juny del 2012
DÈFICIT DE LÍDERS O DE SEGUIDORS
Àngel Castiñeira

... (Artur Mas) Ara mateix afronta segurament l'envit més important i més incert de tota la seva carrera política: l'assoliment del nou pacte fiscal. Ell mateix ha reconegut que, si la via del pacte falla, el Govern plantarà cara a Madrid i Catalunya entrarà en un terreny desconegut.
... "President, si mai se sent sol, sàpiga que té un poble al darrere", va dir el periodista Joaquim Maria Puyal... En canvi, Joan Ramon Resina parlava en aquest mateix diari de l'aprimament del lideratge de Mas: "No és cert que el president tingui un poble al darrere; el té al davant, i la pregunta coent és si sabrà estar a l'altura del poble"... 
Perquè hi hagi un lideratge s'han de donar simultàniament tres elements: líders, visió i seguidors...
Resina diu que el poble ja va al davant del seu líder i que el que ha de fer és espavilar-se. Sense voler contradir tots dos mestres, crec que també hauríem de pensar en la hipòtesi que els seguidors, a l'hora de la veritat, no segueixin. O dit d'una altra manera, que potser el problema que tenim avui amb el lideratge no és (només) una qüestió de líders, sinó (també) un problema de seguiment.