dimarts, 10 de maig del 2016

pd 732

TRIUNFO núm. 793 *  8 d'abril de 1978
EL ÚLTIMO VIETNAM 
E.H.T. ?

Han passat cinc anys

El 29 de mars de 1973 s'acabava l'evacuació del cos expedicionari dels Estats Units en el Vietnam. El govern de Saigon continuava la guerra amb el material, els diners i els consellers dels Estats Units: dos anys més tard, l'abril de 1975, pràcticament fugien de Saigon - en helicòpters, des de la terrassa de la seva ambaixada - l'ambaixador dels Estats Units i els consellers que quedaven. La guerra havia acabat, i segons es diu és la primera guerra que perderen els Estats Units en la seva història. Havien deixat enrere quaranta mil morts, dos mil desapareguts i moltes esperances polítiques i militars.
Tenien, a més a més, una societat civil esquinçada i desmoralitzada... 
(Ara) els Estats Units han restaurat notablement la seva societat. La presa de consciència que suposà el Vietnam s'ha esvaït després. La consciència ètica i moral s'havia esperonat per la mort de tants joves al Vietnam i per l'augment dels imposts per a tothom: un cop desapareguts aquest parell de problemes, la consciència ha tornat al llur situació més habitual en l'home: la de repòs.
Però els Estats Units no volen més Vietnams. Vietnam fou l'últim Vietnam... Cap més Vietnam. Cap més desembarcament, ni més intervencions. Ni a Cuba, ni a Angola, ni a Somàlia.
...
Hi ha altres mitjans, hi ha altres intervencions.