dilluns, 4 d’abril del 2016

pd 698

TRIUNFO 737  de 12 de març de 1977
12 ANOTACIONES DE UN REPORTER AMERICANO
Eric Nepomuceno

· En el país anomenat Argentina, ja quasi no es deté a ningú més. Les persones desapareixen...

· El pitjor crim d'aquests temps ha estat la mort de l'esperança dels argentins. Els que van sortir al carrer un 25 de maig, quan el dentista Héctor Cámpora assumí la presidència, i que cantaven i ballaven commemorant la victòria popular. ¿Com pagaran ara el preu de la derrota?
...
· El setembre de 1970, el president peruà era el general Juan Velasco Alvarado ...i va promulgar la Llei de Comunitat Industrial. Amb ella els obrers peruans passaren a tenir la possibilitat teòrica d'assumir la cogestió de les empreses. La llei establia que, en la mesura que augmentés la productivitat de les indústries, els empleats anirien reben accions fins arribar al cinquanta per cent de participació en el capital - cosa que, entre altres efectes, ha tornat impopulars les vagues, que retardaven els augments de la productivitat -.
Sis anys després de la promulgació d'aquesta llei, no s'havia registrat al Perú cap cas en que els treballadors haguessin assolit el cinquanta per cent de les accions. Quan s'acostaven a aquesta xifra, les empreses doblaven o triplicaven els seus capitals, i el quaranta o quaranta-cinc per cent de les accions que ja estaven en poder dels obrers, es transformaven, de cop i volta, en la meitat.
De fet aquest recurs de les empreses ja no és necessari. L'última setmana de novembre de 1976 el govern peruà, presidit ara pel general Morales Bermúdez, decidí alterar la Llei de Comunitat Industrial, eliminant els seus efectes i restablint les fórmules tradicionals i opressives de la iniciativa privada...