dimecres, 23 de març del 2016

pd 688

CUADERNOS PARA EL DIÁLOGO    Sábado 22 de octubre de 1977
EL "CHE" GUEVARA EM VA DIR: "LA RAÓ LA TENEN UNS, LES COSES, ALTRES"
Eduardo Galeano

El socialisme tenia sentit si purificava als homes, si els projectava més enllà de l'egoisme, si els salvava de la competència i la cobdícia. (El Che) Creia perillosos els estímuls materials i em parlà contra la vigència de l'economia de mercat i la llei del valor en la societat socialista...
El "Che" Guevara es delatava, com tothom, pels ulls. Recordo una mirada neta, com d'albada acabada d'estrenar: aquella manera de mirar dels homes que creuen.
...
No era home d'escriptori. Era un creador de revolucions, i se li notava; no era, o ho era malgrat ell mateix, un administrador... No va viure pel triomf, sinó per la lluita, la sempre necessària lluita per la dignitat humana.
...
La revolució és una força que fa als homes germans dels homes, i aquesta fraternitat que es conquereix ha de ser defensada amb les bales, l'estudi i el treball com si fos la vida. La història no havia necessitat del pas del temps per fer-se llegenda.
...
Tres anys després em vaig quedar amb la vista clavada a la primera pàgina dels diaris. Les radio-fotos mostraven el cos immòbil de Guevara des de tots els angles. La dictadura de Barrientos exhibia al món el seu gran trofeu de caça...
Vaig mirar llargament el somriure, irònic i tendre al mateix temps, i em vingueren al cap frases d'aquell diàleg del 64... (Jo m'he equivocat molt, però crec que...). Vaig pensar: "Ha fracassat. És mort". I pensí: "No fracassarà mai. No morirà jamai", i amb els ulls fixos en aquella cara de Jesucrist rioplatense em vingueren ganes de felicitar-lo.