dilluns, 7 de març del 2016

pd 673

EL PAÍS, domingo 3 de mayo de 1992
DE REPENTE, EL CAOS
Antonio Caño


Devastada pels incendis, sense energia elèctrica ni línies telefòniques, escassa d'aliments i medicaments pel tancament de tots els comerços, la zona de South-Central, l'àrea de Los Angeles on es concentraren els pitjors disturbis dels últims dies, presenta l'aspecte d'una zona de guerra. Els amos dels establiments, especialment els coreans, fan guàrdia davant les seves propietats armats amb escopetes de canons retallats i pistoles, mentre la resta de la família cerca provisions en alguna botiga oberta a quilòmetres de distància.
És esgarrifós observar amb quina facilitat es pot arribar al caos en una ciutat acostumada a que tot funcioni a la perfecció. De sobte, els semàfors no funcionen i els automobilistes perden hores en cada encreuament. De sobte, en aquesta ciutat que viu per i per a l'automòbil, no es pot sortir de casa perquè no hi ha cap benzinera oberta pels voltants. De sobte, ni tan sols és possible trobar un restaurant obert perquè tots tanquen per por als desordres.
South-Central la situació es fa dramàtica. Enmig d'una forta olor de fum, l'aigua que surt de les canonades destruïdes ha  de provocat petites inundacions. Hi ha moltes famílies que ho han perdut tot i passen la nit a les esglésies o als punt d'acollida de l'Ajuntament. La xifra dels danys ronda els 500 milions de dòlars...