dimecres, 11 de maig del 2016

pd 733

LA CALLE ... febrer o març? 1979
L'AGRESSIÓ DE LA XINA
Luís Ignacio López

Fa tant sols quatre anys que el Vietnam i la Xina, "units com les dents i els llavis", encara juraven llur "amistat eterna i inquebrantable" enfront de l'enemic imperialista. 
El 17 de febrer, com altres cops en altres llocs, es desmuntaven les velles litúrgies. Seixanta mil soldats xinesos, tres divisions, travessaren la frontera vietnamita per complir el càstig promès per Teng Hsiao-ping per la intervenció del Vietnam a Cambodja. 
...
La guerra del Vietnam i després Cambodja i Laos contra la invasió nord-americana fou el principal dic de contenció en la rivalitat dels dos colossos del món socialista (Xina i la URSS). Fins a la derrota nord-americana de 1975, el govern d'Hanoi gaudí de l'ajuda xinesa i soviètica en una confortable equidistància de Moscou i Pequín.
Amb la retirada nord-americana del sud-est asiàtic, Indoxina quedà situada en el centre d'una altra lluita geopolítica, totalment aliena al procés de guerra d'alliberament antiimperialista i a la transició revolucionària dirigida al nord de Vietnam per Ho Chi-min... qui va plantejar com a objectiu final una federació de repúbliques socialistes a la zona.
El desembre de 1977, les tensions entre Cambodja recolzada per Pequín i un Vietnam hàbilment empès per la Xina a estrènyer vincles amb la Unió Soviètica, cristal·litzen en la primera guerra "marxista" d'Indoxina... I ara...