dimarts, 22 de novembre del 2016

pd 866

​ARA dissabte, 20 'abril del 2013
EL FUTUR NO ÉS, ENCARAJosep-M. Terricabras
... resulta sorprenent que, davant la possibilitat (certa/incerta) de la futura independència de Catalunya​, s'alcin veus dient que volen saber - i sisplau, que algú els respongui - com serà la Catalunya independent, la Catalunya del futur. Perquè es veu que, si no ho saben abans, el projecte ja no els interessa. Vénen a dir que, si no coneixen el futur, els interessa menys el present. Ben estrany...
Ningú no pot, des d'ara, dir com serà el demà. Podem dir com l'imaginem, com el volem, per quin present ​lluitarem en el futur. Però la Catalunya futura serà allò que els catalans decideixin quan escriguin la seva Constitució - senzilla i curta, sisplau! -, quan facin programes electorals i programes de govern. El futur se somia, el present es construeix.
La gràcia i la importància del moment actual no és discutir com serà el futur sinó, més senzillament, fer possible que el futur sigui... No sabem quin futur tindrà la Catalunya independent, però sabem que, sense el treball actual a favor de la independència, Catalunya continuarà tenint el futur que se li promet des de la dependència espanyola. El futur de Catalunya depén del present, d'allò que decidim, d'allò que ara fem.
​... La feina sempre és de present, encara que pugui tenir conseqüències de futur. El present és allò que es fa, allò que ens fa. Mentre que el futur és futur, vull dir que no és, encara.