dimecres, 22 de febrer del 2017

pd 947

REGIÓ 7
CENT PER CENT
Francesc Galindo
... Sembla que si es pogués reduir la població de la Terra a un poblet d'exactament 100 habitants, mantenint en tots els termes les proporcions actuals, s'obtindria aquesta composició: 57 asiàtics, 21 europeus, 14 americans i 8 africans. Setanta no serien blancs, trenta serien cristians i onze homosexuals. Sis persones posseirien el 59% de la riquesa de tot el poble i tots sis serien nord-americans. Sorpresa!
De les cent persones, vuitanta viurien en condicions infrahumana, setanta no sabrien llegir, cinquanta patirien de malnutrició, una persona estaria a punt de morir i una altra estaria a punt de néixer. Només una tindria formació universitària. En aquest poblet hi hauria una persona que tindria a l'abast un ordinador. D'Internet i del ciberespai val més que no en parlem.
No hi ha res com una visió global de la jugada per saber quina posició tenim dins l'equip. Si tens menjar a la nevera, roba a l'armari, un sostre que t'aixoplugui i un lloc per dormir, ets més ric que el 75% de la població mundial. Si tens diners al banc, a la cartera i quatre euros en algun calaix... ja ets entre el 8% més ric del món.
En una societat en que sembla que tothom aspira a  tenir un dúplex, arriba a fer-se fastigosament normal que s'accepti sense fer gaires escarafalls que uns quants visquin molt i molt bé mentre una gernació la passa magra. Així són les coses. De vegades, les matemàtiques són cruels. però les matemàtiques no en tenen la culpa, i això és cert al cent per cent.