dilluns, 13 de març del 2017

pd 963

​EL PUNT / dimarts, 27 de juny de 2006
ELS EMPERADORS DEL NORD
Enric Ramionet

... No cal ser particularment sagaç per adonar-se que al sud, la relació amb els nens és una altra. Ni particularment vell per saber que aquí mateix, quan el nostre país no estava situat tan al nord, també era diferent. Aquesta setmana s'ha presentat un estudi sobre l'educació dels fills que destaca que un considerable percentatge de pares se senten desbordats, incapaços d'ocupar-se'n adequadament i de fer respectar les seves pròpies normes. No era difícil sospitar-ho.

Probablement perquè la natalitat aquí és tan baixa i els fills es tenen de manera calculadíssima i han esdevingut més l'excepció que la norma, arriben al món ocupant-ne el centre i immediatament descobreixen com orbiten al seu voltant tots els cossos que l'habiten.

 
La nostra societat, lloable en tants aspectes, té una relació malaltissa amb les seves criatures i com si ens dominés la mala consciència per haver-los convocat a aquesta vall de llàgrimes, hem bandejat del nostre manual d'educació el no i totes les seves possibilitats formatives... fenomen que els especialistes han definit com la síndrome de l'emperador. Petits tirans que manipulen, humilien i maltracten els seus pares, que no els professen cap respecte, ni accepten la seva autoritat.

A les terres del nord és molt corrent topar amb criatures posseïdes per un jo desbordant i que sota l'embadalida mirada paterna transiten pel món convençuts de la seva gràcia extraordinària, sense adonar-se que justament aquesta convicció és el que fa que a ulls aliens la perdin tota...

Que em perdonin els pares en general però em temo que ens hem de sotmetre a una dolorosa autocrítica i acceptar que les nostres criatures són més aviat carregoses, que han perdut aquella barreja d'ingenuïtat i determinació que fa que la relació amb nens d'altres latituds esdevingui molt més agradables. Balsàmica, fins i tot, quan t'adones que, i això és quasi un prodigi: no únicament els adults els donen instruccions sinó que ells en fan cas.