diumenge, 9 de maig del 2021

pd 2161 El plet català explicat a un estranger

 (arafa---)

El futur. L’independentisme no és prou fort per imposar-se ni prou dèbil per ser derrotat. A Catalunya, només el 36% de la població té el català com a llengua habitual, el 48% el castellà. L’idioma propi ha reculat molt en pocs anys. Políticament, en canvi, la independència té un suport poc per sota del 50%. Al Parlament hi ha majoria independentista. Catalunya va rebre molta immigració espanyola al XX. Al tombant del XX al XXI, un altre milió i mig de Llatinoamèrica, Àfrica i Àsia. Rellevants independentistes tenen cognoms i avis espanyols. Ideològicament, l'independentisme inclou des de conservadors catòlics fins a l’esquerra alternativa anticapitalista. Aquesta pluralitat és el seu èxit però també la seva creu (no és un moviment unitari). La mateixa pluralitat existeix en l’unionisme, tot i que més decantat cap a la dreta, incloent-hi la ultradreta de Vox. Ara mateix, l’esquerra independentista majoritària (ERC), liderada des de la presó, és imprescindible per formar govern a Espanya, una paradoxa més que fa difícil predir el futur.
Ignasi Aragay 8.12.2019

pd 2160 El consentiment del perdedor

 (arafa---)

... El poder de l'estat espanyol a Catalunya ha entrat en una profunda crisi de legitimitat, que s'ha agreujat a partir de l'ús indiscriminat i abusiu de la repressió policial i judicial contra l'independentisme. Quan els règims polítics van curts de consentiment, necessiten recórrer a la coerció i la violència institucional.
... hi ha una asimetria de fons que indigna molts independentistes: com és que l’statu quo no necessita el nostre consentiment, i en canvi per instaurar una república catalana sí que hem de buscar el consentiment dels contraris a la independència?... qui disposa dels aparells de coerció, de la capacitat d’imposar-se per la força, dissoldre el Parlament, empresonar el govern, reprimir manifestacions i segrestar pàgines web és l'Estat. I per revertir aquesta situació l’independentisme té poques alternatives practicables més enllà de mirar d’aprofundir en la deslegitimació de l’statu quo, i en la recerca d’un acord intern prou ampli que doti de legitimitat suficient a una alternativa republicana...
Jordi Muñoz 14.6.2020