dilluns, 30 de gener del 2017

pd 925

​EL PAÍS, diumenge 18 de juliol de 1999
BANG!: PISTOLEROS DE TERCERA, VENTAS DE PRIMERA
Jacinto Antón

... entrar en un "far west" de paper on xiulen les bales i les onomatopeies que dona gust. Més enllà de Fenimore Cooper, de Karl May, de Zane Grey, en l'adobada praderia del subgènere, regnaren a Espanya en els anys 60 un grapat d'escriptors llurs novel·letes de pistolers, produïdes amb una profusió només comparable al nombre de trets dels revòlvers dels seus personatges, aconseguiren increïbles vendes milionàries.
El més sorprenent del cas és que aquells llibrets... segueixen triomfant de manera aclaparadora... el marshall Marcial Lafuente Estefania imposa encara la seva llei amb la contundència dels germans Earp a Tombstone. Califòrnia.
...
No hi ha títols nous, no s'escriuen noves aventures, amb prou feines si es canvia alguna portada (sense modificar l'estil deliciosament kitsch dels impagables vaquers dibuixats).
...
Qui eren aquests homes que escrivien a preu fet per Bruguera les exitoses novel·letes de l'Oest? "Eren gent molt preparada, hi havia nombrosos càrrecs culturals republicans, represaliats pel franquisme", (Silver Kane (a) Francisco González Ledesma)... Estefania havia estat general d'artilleria amb els republicans i va està a punt de ser afusellat.
...
L'ús de pseudònims era tant una imposició de l'editor per donar prestigi a les col·leccions com una necessitat en el cas dels represaliats...