dilluns, 26 d’octubre del 2015

pd 553

REGIÓ 7,  2 de juny del 2001
CENT PER CENT
Francesc Galindo

... Sembla que, si es pogués reduir la població de la Terra a un poblet d'exactament 100 habitants mantenint en tots els termes les proporcions actuals, s'obtindria aquesta composició: 53 asiàtics, 21 europeus, 14 americans i 8 africans. Setanta no serien blancs, trenta serien cristians i onze homosexuals. Sis persones posseirien el 59% de la riquesa de tot el poble i tots sis serien nord-americans. Sorpresa!
De les cent persones, vuitanta viurien en condicions infrahumanes, setanta no sabrien llegir, cinquanta patirien de malnutrició, una persona estaria a punt de morir i un nadó estaria a punt de néixer. Només una tindria educació universitària...
Si tens menjar a la nevera, roba a l'armari, un sostre que t'aixoplugui i un lloc per dormir, ets més ric que el 75% de la població mundial. Si tens diners al banc, a la cartera i quatre duros en algun calaix, ja ets entre el 8% més ric del món.
En una societat en què sembla que tothom aspiri a tenir una segona residència, arriba a fer-se fastigosament normal que s'accepti sense gaires escarafalls que uns quants visquin molt i molt bé mentre una gernació la passa magra. Així són les coses! De vegades les matemàtiques són cruels. Però les matemàtiques no en tenen la culpa, i això és cert al cent per cent.