divendres, 4 d’octubre del 2024

pac 21 - És català aquell que...

... la realitat aritmètica d’un govern en determina la flexibilitat programàtica. El PSC va obtenir 42 escons i necessita socis per aprovar qualsevol llei, començament pels pressupostos. Com més necessitat dels socis, més flexibilitat, i ara Illa, igual com Sánchez a Madrid, ha de fer contínues demostracions d’elasticitat parlamentària. De moment, de rebutjar l’amnistia i un finançament singular per a Catalunya ha passat a defensar-les...

Illa... va anar al moll de l’os identitari quan va enfrontar-se a la gran pregunta que tots els presidents de la Generalitat han de contestar alguna vegada, a falta de passaport que resolgui el ser o no ser: qui és català? Per a Illa, “és català tothom que vingui a millorar Catalunya”.

L’afirmació necessita ser afinada. Ningú al món emigra a cap país per millorar-lo sinó per millorar la seva situació personal i familiar, i és natural que sigui així. Cal entendre, doncs, que el president vol dir que tothom que ha arribat aquí, treballa honestament, i amb la seva feina contribueix al progrés del país, és català. Que aquest és el tipus de ciutadans que el país abraça. Com a punt de partida és raonable, però el punt d’arribada demana més: que al cap dels anys, i al seu torn, aquesta persona hagi abraçat també el país. I en què consisteix abraçar-lo? Que cadascú hi digui la seva.

Antoni Bassas, 7.9.2024