diumenge, 28 de maig del 2017

pd M33

EL PUNT / Diumenge, 11 d'octubre de 1992
SOTA L'EMBLEMA DEL 92
Miquel Torns

Cinc-cents anys després de l'arribada de Colom a Amèrica, l'Estat Espanyol s'ha embrancat en un seguit de celebracions, que han obert la polèmica a escala internacional. Mentre les primeres nacions americanes parlen d'etnocidi, dominació i usurpació i els hereus dels conqueridors continuen mantenint el poder econòmic i militar al Con Sud, colpejat per la misèria i la injustícia, en aquesta banda de l'Atlàntic una operació de cosmètica ha canviat el despectiu "descubrimiento" per "encontre entre dos mons".

En desembarcar a l'illa de Huanahaní, després San Salvador i ara Watling, a l'arxipèlag de les Bahames, els navegants europeus van desencadenar una sèrie de malentesos que s'han allargat fins a l'actualitat. El primer equívoc fonamental va ser pensar que aquells individus estranys i pacífics, "muy bien hechos, de muy fermosos cuerpos y muy buenas caras",  formaven part de les Índies orientals, al continent asiàtic. Els van tractar d'indis, nom que ha fet fortuna fins i tot després de demostrar que es tractava d'una altra terra.

L'obsessió de Cristòfol Colom i els navegants que l'acompanyaven en aquell primer viatge per trobar una ruta ràpida cap als centres de producció d'espècies de les terres orientals els impedia qualsevol altra comprensió del que acabaven de trobar...