dimarts, 12 de juliol del 2016

pd 784

PRESÈNCIA, 2  de juny de 1985
MAIG DEL 68 A PARÍS, UNA TEMPTATIVA PER UN MOU MÓN
Germinal Ros

El mes de maig de 1968 alguna cosa va passar a París que, per alguns i més especialment pels més joves, era l'esdeveniment més important que havia viscut la humanitat. Altres pensàvem que la humanitat s'ha anat forjant des de la societat primitiva per una acumulació de lluites i de fets que ens ha permès arribar a la societat en què vivim. Jo mateix he acumulat en la meva memòria victòries i derrotes que tenen un nom... però confesso que el maig de 1968, a París, també pensava: aquesta vegada sí que guanyarem.
...
Les eleccions van donar la victòria al general. Els vidres trencats de les botigues i les barricades havien fet decidir els botiguers, les classes mitjanes a votar per De Gaulle i Pompidour.

Malgrat tot, els acords de Grenelle van tenir aspectes positius. Els treballadors, sobretot els més modestos, se'n van beneficiar. I la patronal ho va acceptar perquè havia passat molta por, la por de perdre-ho tot.

Maig 68 va ser la represa de la il·lusió, el desig d'assolir la utopia. Al nostre país també va ajudar a donar una empenta en la lluita contra la dictadura.