dissabte, 22 d’abril del 2017

pd 1001 = M1

ARA dissabte, 15 d'abril del 2017
"OH HAPPY CATALAN"?
Joan Pinyol Colom
Al marge de la popularitat televisiva del programa Oh happy day, voldria subratllar l’evident anglomania lingüística generalitzada que patim.
Volem ser moderns per la via anglòfona: els guanyadors de l’ Oh happy day, els Friendship Sound, van guanyar la final davant les Sound Six i els Not Name, després de vèncer, entre d’altres, les Jukebox i els Obmud, i ho van trobar tot molt guai i molt bestial.
Què ens està passant? ¿Cal que tots, programa inclòs, es posin un nom anglòfon per semblar més moderns i més fashion? ¿La nostra llengua no els suggereix cap altra possibilitat de nom?
Tot plegat no fa cap favor al català i cada vegada en trobem més casos. A Igualada, per exemple, amb el Night Glow, que cada any posa fi a l’European Ballon Festival; amb el Rec.0 Experimental Stores; amb el Nuvist Fest; amb l’Urban Running Night Show; amb el club de lectura Chick-lit; amb The European Knitwear Fair BSTIM, i amb el primer hospital simulat d’Europa, el 4D Health Innovation Simulation Center.
Menystenir la llengua catalana en benefici d’una altra que gaudeix d’infinites cobertures internacionals, de la preeminència en el sector de les noves tecnologies i de milions de parlants per tot el món és frenar l’evolució de la nostra bella manera de comunicar-nos i d’explicar-nos el món.