dijous, 3 de setembre del 2015

pd 501

EL PUNT / 25 d'abril del 2007
PER RAONS GLANDULARS
Miquel Pairolí

... Rajoy ha dit: "Sóc sospitós de moltes coses, però no d'estar en política per motius econòmics"... L'expressió de Rajoy consta de dues frases, ambdues notables. A la principal, Rajoy afirma que és sospitós de moltes coses. En efecte, ho és. A la subordinada, sosté que no és dedica a la política per motius econòmics. També ens el creiem. Aleshores, per quin motiu fa política, Rajoy? Això ja és més difícil d'escatir. Segurament que ell diria per voluntat de servei. És una de les respostes preferides dels polítics quan els fan aquesta pregunta. "Per voluntat de servei", contesten, amb un posat una mica idealista, mirant a l'infinit. Ah, la voluntat de servei! Quantes passions amaga aquesta expressió! Fal·leres, desitjos, impulsos íntims... Si en comptes de dir "per voluntat de servei" diguessin "per voluntat de poder" alguns serien més francs i ens entendríem millor. I tot seria més clar si diguessin, en català planer: "perquè a mi m'agrada manar". Aquesta és, en força prohoms, la raó veritable. N'hi ha que són a la política perquè els atzars de la vida els hi han empès i no han gosat oposar-s'hi.
D'altres hi han arribat per idealisme i bona fe, per autèntica voluntat de servei. Però aquests no solen durar-hi. Abandonen aviat, quan descobreixen el pòsit que hi ha, els peatges que cal pagar. 
Els que duren en política són els que l'han pres com a refugi, com a recurs per anar tirant, com a ofici per viure'n. Aquests ho aguanten tot i són capaços de tot. No us en refieu
Ara bé, els reis del mambo, allò que s'anomenen "animals polítics", són aquells a qui agrada manar, tenir poder, decidir,... Són en política per raons glandulars.