dilluns, 7 de setembre del 2015

pd 505

AVUI 24 d'abril del 2008
MULTICATALANS
Alfred Bosch

... un temor de fons vegeta en el superego occidental. L'arribada massiva d'estrangers, vindria a dir el fantasma, ens liquidarà com a poble. 
... alguns diran que ens acostem al suïcidi identitari, que cap poble pot entomar dues grans tongades d'immigrants en 50 anys, robat de quartos, de poder o d'un mercat cultural de bandera...
L'única arma que tenim, assistida per l'escola i alguna TV, és la seduccióQue funcioni l'ascensor social de l'idioma; evitar els guetos; i sobretot fer que la catalanitat, en no dependre de papers oficials, sigui una bicoca. Que les febleses actuïn de fortaleses.
...
Hi ha petits exemples que tenen la virtut d'esbossar un futur possible. Un futur obligat, si volem continuar existint. No podem girar-nos d'esquena o expulsar la meitat de la població. Tampoc no podem renunciar a la nostra personalitat. Si escopim contra el vent hi perdem, si ens deixem endur per la ventada també.
... Per egoisme, per supervivència, estem condemnats a sumar. Amb gent arribada de mil racons, però capaç de compartir somnis. Amb passats molt diferents però amb un futur comú. Catalunya serà multicatalana o no serà.