dimecres, 14 de setembre del 2016

pd 813

PRESÈNCIA, 3 de novembre de 1996
FINS ARA, GERMANS.... (discurs de comiat a les Brigades Internacionals)
Dolores Ibarruri, Pasionaria

...
Comunistes, socialistes, anarquistes, republicans, homes de diferent color, de diferent ideologia, de religions antagòniques i que tots ells estimaven profundament la llibertat i la justícia, van venir a oferir-se a nosaltres incondicionalment.
Ens ho donaven tot, la joventut o la  maduresa, la ciència o la experiència, la sang o la vida, els seus esforços i els seus anhels... i res ens demanaven. És a dir, sí: volien un lloc en la lluita i anhelaven l'honor de morir per nosaltres.
... parleu als vostres fills, parleu-los d'aquests homes de les Brigades Internacionals.
Expliqueu-los com travessant el mar i les muntanyes, salvant fronteres eriçades de baionetes, vigilades per gossos rabiosos que els volien destrossar amb les seves dents, van arribar a la nostra pàtria com croats de la llibertat. Ho van deixar tot: afectes, pàtria, llar, fortuna, mare, dona, germans, fills i van venir a nosaltres per dir-nos: Som aquí! la vostra causa és la nostra mateixa causa, o sigui la causa de tota la humanitat avançada i progressiva.
... Podeu marxar plens d'orgull. Sou la història, sou la llegenda, sou l'exemple heroic de la solidaritat, de la universalitat de la democràcia ...