dijous, 25 d’agost del 2016

pd 797

PRESÈNCIA, .... ?
FEINA PER AL HOMES I ELS ROBOTS
Xavier Duran

... al Japó hi ha feines aparentment tan poc productives com una hostessa que té per única activitat saludar els passatgers quan pugen o baixen d'un autocar. O bé persones que a les benzineres netegen vidres, controlen els pneumàtics o fan qualsevol altre servei. Es tracta de treballs remunerats. 

És un cost pagar aquests treballs? Més aviat sembla un estalvi. Econòmicament, perquè evita pagar atur o altres subsidis, ja que la persona té mitjans per viure. D'altra banda, perquè disminueix la inseguretat ciutadana en oferir ingressos a persones que, d'altra forma, potser es veurien abocades al delicte. Però, finalment, té un benefici social i psicològic. La persona que fa una feina, per senzilla que sigui, se sentirà més útil i tindrà més autoestima que la que simplement rep un subsidi d'atur...

Ara bé, els comptes econòmics directes - i probablement mal fets -, a curt termini i sense gaire visió de futur, són culpables que les màquines generin més atur que no pas creïn treball... Per exemple, alguns experts manifesten que la agricultura europea costa molts - moltíssims - diners en subsidis, per obtenir productes que sovint es llencen. Més valdria que els subsidis es fessin en funció del manteniment d'unes àrees rurals, que equilibren el país i poden generar altres beneficis no sempre directament econòmics.