diumenge, 13 de setembre del 2015

pd 511

ARA  dissabte, 8 de juny del 2013
EL PASSAT ÉS D'UNA SOLA PEÇA
Josep Quetglas

Izquierda Unida no és el primer partit estatal que defensa el dret d'autodeterminació.
El juny del 1935, José Díaz, d'ofici  forner i secretari general del PCE, en un discurs al Monumental Cinema de Madrid anuncia els quatre punts del programa del Front Popular. El segon punt diu: " Alliberament dels pobles oprimits per l'imperialisme espanyol. Que es concedeixi el dret de regir lliurement els seus destins a Catalunya, a Euskadi, a Galícia i a qualsevol nacionalitat que estigui oprimida per l'imperialisme d'Espanya"...
"Camarades, tenim una raó més per unir-nos tots: la lluita per l'alliberament de Catalunya, pel dret de Catalunya i de totes les nacionalitats espanyoles a disposar dels seus destins.(Aplaudiments)".
...
El setembre del 1970... Dolores Ibarruri, presidenta del PCE, es dirigeix al Comitè Central: "...us comprometo i obligo a afegir, entre els múltiples motius que impulsen i animen la nostra lluita contra la dictadura, un més: el de la defensa de les nacionalitats del nostre país a la autodeterminació... el problema nacional, que és en substància el dret de Catalunya, Euskadi i Galícia a disposar lliurement dels seus destins..." I seguia: "El dret a la lliure determinació significa el dret d'Euskadi, Catalunya i Galícia a formar part de l'Estat espanyol o a separar-se d'aquest i constituir Estats nacionals independents"