divendres, 9 de setembre del 2016

pd 809

ARA, diumenge, 4 de setembre del 2016
MÈTODE PERE QUART CONTRA L'ATUR
Albert Pla Nualart

... l'únic que mereix dir-se "feina" és l'esforç format, rigorós i disciplinat que fem al llarg de la vida per incrementar el benestar i afavorir el progrés de la societat que ens ha fet humans.

I entendríem que no és possible ser humà i estar content d'un mateix si no es fa feina en el sentit perequartià: el d'"ofici clar i treball decent a profit de tu, dels teus i del món". Una societat productiva de debò està formada per persones que, "segons els seus dons i sense vanitat", fan feina tota la vida. És aquella on fer feina és un dret i un deure irrenunciables.

... Hi ha gent que, sense ni un gram de cobdícia, fan feines admirables tota la vida. I és la gent que sembla que sigui més feliç...

... necessitem, de manera urgent, que aquesta gent, que no treballa per cobdícia, que no es jubila, que fa feines clares i decents, siguem la gran majoria. I tot em fa pensar que el camí per aconseguir-ho passa perquè el sector públic, alimentant-se i partint sempre de les comunitats de base - de la democràcia més radical -, vagi recuperant el terreny que no ha parat d'arrabassar-li el sector privat.