diumenge, 9 d’octubre del 2016

pd 833

EL PERIÓDICO 3 d'octubre de 1994
LA TARDOR DE COMPANYS
setantè aniversari dels fets d'octubre
Andreu Mayayo i Artal

El 6 d'octubre de 1934, en ple bienni negre, Companys va fer una crida a la revolta. El fracàs fou sonat i Catalunya ho pagà car.

...
La matinada del dia 6, forces addictes a la Generalitat - poques i mal armades - ocupen els llocs estratègics de la ciutat. Els militants de les organitzacions polítiques i sindicals d'esquerres es concentren als seus respectius locals tot esperant armes i consignes... Tanmateix, la inhibició de la CNT i de l'Unió de Rabassaires resta força i credibilitat a la insurrecció...

Passades les 8 de la tarda, Companys proclama a la ràdio "l'Estat Català de la República Federal Espanyola"...
...
A les 7 de la matinada del diumenge dia 7, Companys, assetjat a la Generalitat,... decideix rendir-se, assumir tota la responsabilitat i demanar per ràdio el cessi de les hostilitats. 
Poques hores després, el coronel Francisco Jiménez Arenas és nomenat president accidental de la Generalitat. L'exèrcit ocupa el Parlament i l'Estatut queda suspès. L'estat de guerra no serà derogat fins abril de 1935. Companys i el seu govern són condemnats a 30 anys i reclosos a Cartagena i el Puerto de Santa Maria. Cap a finals d'any encara són a la presó prop de 3.500 persones. Són clausurats cinc diaris. El terror s'estén per les zones rurals i prop de 1.500 rabassaires i parcers són desnonats...
... a les eleccions del febrer de 1936, la participació fou massiva i es va saldar amb la victòria del Frente Popular a Espanya i el Front d'Esquerres a Catalunya. La rebuda a Companys fou apoteòsica.