LA HISTÒRIA S'APRÈN AL CINE
José María Caparrós
És possible explicar la història contemporània amb el cine? Si el cine l'agafem com una mera ficció, potser diríem que no. però si el veiem com un reflex de la societat que el produeix, convindríem que si... És molt difícil entendre l'esperit i la mentalitat del nostre temps prescindint de les pel·lícules.
El cine, per tant, comporta una anàlisi social i psicològica que interessa cada vegada més com a testimoni de l'anomenada història del present...
...
Estem davant una nova realitat - la cinematogràfica - que complementa la narració tradicional. Juntament amb els llibres i diaris que expliquen la història, hi ha el cine de ficció que també mostra els esdeveniments quotidians...
...
"Ha arribat el moment en què l'historiador ha d'acceptar el cine històric com un nou tipus d'història, que, com tota història, té els seus propis límits. Per oferir un relat diferent del de la història escrita, el cine no es pot jutjar amb els mateixos criteris. La història que explica el cine es col·loca al costat de la història oral i escrita" ( Robert A. Rosentone)
...
Mai ha estat tan atractiva la història com la mostrada amb el cine argumental o de ficció. Perquè a través dels films podem conèixer la forma de pensar, de vestir, de comportar-se, i fins i tot de parlar, de la societat d'ahir i d'avui. I, sobretot, podem saber una mica més de nosaltres mateixos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada