dissabte, 8 d’octubre del 2016

pd 832

ARA, dissabte, 1 d'octubre del 2016
PER QUÈ VOTEN L'EXTREMA DRETA?
Miquel Puig

(Nota: Parla dels diferents partits qualificats d'extrema dreta a diferents estats d'Europa)
... Ens desconcerta que siguin tan forts i, sobretot, que la seva base sigui tan obrera. El que tenen en comú i el que els caracteritza és que es posicionen clarament contra la globalització i contra la immigració... particularment la musulmana.
La (seva) base electoral és molt similar: obrers amb un cert patrimoni, amb pocs estudis i amb ingressos relativament (però no gaire) baixos. El 2012 a França més del 35% dels obrers van votar el FN,com ho van fer més del 30% dels que no tenen estudis mitjans... En canvi els treballadors més precaritzats segueixen votant esquerra.
Resulta temptador concloure que aquells electors han estat enganyats perquè són ignorants, però la veritat és que el seu vot és bastant racional. Si una part considerable de la classe obrera ha abandonat l'esquerra ha estat perquè ni la representa ni la defensa. Aquest trencament es produeix a partir del moment que l'esquerra es rendeix a la desregulació del mercat...
...
És indubtable que la globalització ha beneficiat moltes persones d'arreu del món, però també que n'ha perjudicat algunes. Concretament, ha beneficiat els pobres dels països pobres i els rics de tot arreu, però ha perjudicat els pobres...
(que són sobretot) la classe mitjana-baixa i la classe baixa dels països rics.
La globalització és cruel amb els treballadors grans i amb pocs estudis perquè els obliga a competir amb treballadors estrangers que tampoc no tenen gaires estudis però que estan disposats a treballar per molts menys diners, sigui aquí (immigrants), sigui allà (deslocalitzacions). En canvi, als rics els proporciona mà d'obra barata, tant aquí com allà.
...
"Per què la gent pobra vota l'extrema dreta?" Perquè, encara que no ens agradi, la globalització i la immigració els perjudiquen objectivament. Si ens preocupa aquesta gent, i si no volem caure en la paranoia populista, hem de comprendre que la globalització i la immigració han de ser curosament gestionades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada