BARCELONA HERIDA
Josep Maria Huertas
Als 60 anys de l'inici de la Guerra Civil espanyola queden als carrers de Barcelona rastres del conflicte que marcà la vida d'aquest país durant generacions. En un passeig imaginari poden contemplar-se aquestes petjades del passat i recrear moments i situacions.
...
No hi ha plaques per recordar els bombardeigs, quelcom que no s'ha esborrat de la memòria col·lectiva. El 13 de febrer de 1937, un vaixell intentà tocar amb els seus canons la fàbrica Elizalde, que estava a l'encreuament del passeig de Sant Joan amb Còrsega. Fallaren, però les bombes caigueren a prop, en el passatge Gaiolà. Era el primer d'una llarga sèrie.
El pitjor bombardeig de tota la guerra fou el dels dies 17 i 18 de març de 1938. Joan Villarroya ha calculat que aquells dies moriren 979 persones... Les bateries antiaèries del Turó de la Rovira poca cosa podien fer per evitar aquells bombardeigs sobre una ciutat oberta.
Els refugis eren el recurs contra les bombes...
La metralla de les bombes del 30 de gener de 1938 segueix present en el mur de l'església de la plaça de Sant Felip Neri. Van morir 20 nens aquell dia.
...
Per alguna incomprensible raó, els bombardeigs - els més durs de la guerra d'Espanya - no figuren a la cronologia de "Crónica de la Guerra Civil Española" editada recentment per Plaza &Janés.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada