En aquest bloc aniré publicant petits resums, extractes de retalls que tinc guardats des de fa algun temps i que he decidit esparracar i llençar, o no, i que em vaga compartir amb qui pugui estar interessat.
divendres, 31 de gener del 2025
pac 81 - Les millors innocentades
dijous, 30 de gener del 2025
pac 80 - Un "last dance" per a Junqueras
Passat el procés electoral intern d'ERC, cal preguntar-se per què ha guanyat Oriol Junqueras, i també per què ha obtingut només el 52% dels vots.
Junqueras... ha de convèncer les desenes de milers de ciutadans que han deixat de votar ERC en els últims anys. Els republicans són el partit que ha patit el càstig més sever dins del sobiranisme, i això es deu al fet que va ser ERC qui va engegar el Procés, qui va arrossegar CiU i qui va convèncer amplis sectors del país que la independència es podia activar des de l'administració autonòmica i la mobilització popular. En aquesta nova etapa, Junqueras ha d’aconseguir captar el vot sense formular promeses que, si no canvien les circumstàncies, no podrà complir.
De fet, ERC és la responsable del gir pragmàtic del sobiranisme. Aquest gir, però, ha beneficiat el PSC... i també Junts...
Toni Soler, 22.12.2024
diumenge, 26 de gener del 2025
pac 79 - Yolanda Díaz i "la patronal"
Jo trobo, és cert, que dediquem massa hores de la nostra vida a la producció. Però quan algú com Yolanda Díaz parla de “reduir la jornada laboral” s'està referint a el treballador, en genèric, no pas a la majoria de nosaltres. Reduir la jornada laboral dels mestres vol dir o bé deixar els alumnes amb mitja hora menys de classe (inviable) o bé contractar més mestres (hum, inviable). I naturalment, aquesta és una qüestió que s'ha de pactar –en el sistema capitalista– amb la patronal. La gran patronal, que la petita prou feina té. Cap perfumer, carnisser o pagès li podrà dir als treballadors que emboliquen regals, piquen carn de canelons o reguen enciams que han de plegar mitja hora abans. Mesures com la de Yolanda Díaz el que fan és incentivar una societat d'autònoms. Els únics que no tenim hores, perquè l'únic que tenim és por. Si el patró de la teva empresa –siguis tu o sigui un altre– pensa, justament, que no dona l'abast i que calen més hores, el que fas, sovint, és convertir-te en accionista de facto. No vols que l’empresa hagi de tancar, i per aconseguir-ho, si cal, regales mà d’obra. Tinc la incòmoda sensació que quan Yolanda Díaz parla “dels treballadors” només parla per un tipus d’obrer avui en extinció. El que té sindicats i paga doble, atur, i cap estrés, esclar, per la baixa productivitat o resultats. El cambrer que posa una cervesa al repartidor, el repartidor que porta un paquet al carnisser, el carnisser que ven la carn picada a la cangur, la cangur que cuida els nens de la periodista i la periodista que ara mateix està redactant la notícia sobre Yolanda Díaz no tenen cap possibilitat de reduir la jornada laboral en mitja hora.
dissabte, 25 de gener del 2025
pac 78 - Franco era comunista
La ultradreta vol reescriure la història perquè és massa explícita amb les seves arrels i el seu tipus de discurs... i no paren de repetir les mateixes mentides adreçades a les emocions de la gent, a veure si així les converteixen en veritat.
divendres, 24 de gener del 2025
pac 77 - Homes i dones cap a homes i dones
dimarts, 14 de gener del 2025
pac 76 - Mayor Zaragoza al plató
dilluns, 13 de gener del 2025
pac 75 - Capellans a la moda? El perquè de les casulles de Notre-Dame
diumenge, 12 de gener del 2025
pac 74 - Capellans a la moda?
dissabte, 11 de gener del 2025
pac 73 - Cosa nostra
divendres, 10 de gener del 2025
pac 72 - Exhibir-se sexualment
Aquesta absència de privacitat a l'hora del sexe, que en realitat és molt primitiva (un animal no s’oculta, esclar, per a l'acte sexual), em sembla que és pròpia d’aquests temps que vivim. No us penseu que parlo com una vella escandalitzada. No estic escandalitzada, sí fascinada. Diria que avui tots patim una certa confusió, ens mostrem molt equívocs, en el terreny sexual. Penso en el cas d’Íñigo Errejón, per exemple. El “no és no” que li va dir una de les denunciants (ell en va fer cas) va ser dins d'una habitació, on hi havia un llit. Per a mi, entrar en una habitació (havent dit, esclar, moltes paraules abans, algunes potser tendres) és un codi, té un significat. Assistim a denúncies per abús sexual, que en privat considerem poc morals, banals i poc fonamentades. I assistim, a les discoteques i als programes com aquest, a perreos públics i tocaments també poc morals, banals i poc fonamentats. Passem de l’exhibició al puritanisme, tots i totes, en qüestió de minuts. Oferim i neguem, proposem sense paraules i ens ofenem si accepten sense paraules. Perquè les actituds, que compten com les paraules, i les mateixes paraules no valen res, ja no signifiquen res.
dijous, 9 de gener del 2025
pac 71 . El desordre
Temps complicats. Tot és el que sembla: una enganyifa dels de dalt... Tampoc no et pots refiar del mòbil: no hi ha dia sense la notícia d'algú que va pensar-se que la trucada era del banc i al cap d'una estona se li havien esfumat els estalvis...(el primer manament dels escriptors de discursos polítics és encabir-hi problemes de la gent normal), “i això amb cinisme, si cal, i un cert sentit del caos”.
“Un cert sentit del caos”. Caram. La desconfiança s'estén. Conversa sentida a la parada de l'autobús entre dues senyores grans: “Jo ja no miro les notícies, perquè tot són desgràcies”. “Això de donar-nos males notícies ho fan perquè ens morim abans i no ens hagin de pagar les pensions”. “Però jo no em penso morir, eh?” Aquesta és l’actitud.
diumenge, 5 de gener del 2025
pac 70 - Llibres amb obsolescència programada: Llegir els llibres quan toca
dissabte, 4 de gener del 2025
pac 69 - Llibres amb obsolescència programada
Miquel Adam em deia que per primer cop en aquella fira no havia portat tots els llibres; alguns, a contracor, els ha hagut d’abandonar: després de fer-se un fart de traginar-los amunt i avall, ja no venen. Em va explicar també que fa poc ha tret un parell de llibres boníssims que estan passant desapercebuts, tant entre la crítica com entre els lectors. I això, esclar, és frustrant.
La vida dels llibres és cada dia més curta. Preocupantment curta, de fet. Els longsellers
(els llibres que es venen de mica en mica, però al llarg de molts anys)
són l'excepció. Celebro les excepcions que aguanten molt, però
continuen sent això: excepcions. La majoria no només venen poc, sinó que
venen durant poc temps... Cada campanya implica rotacions en les taules de novetats i condemnes a la lleixa que no es mira gairebé ningú... en general, un llibre és definitivament mort al cap d'un any... Però la realitat és que la vida del llibre és molt més curta que això,
perquè, després de la primera campanya que ensopega, ja comença
l’agonia... un llibre és mort al cap
d'un mes de néixer...
Carlota Gurt, 7.12.2024
dimecres, 1 de gener del 2025
pac 68 - Els vells (els d'ara i els d'abans)
Fa un segle l’esperança de vida era menor, esclar, però la vellesa existia igualment. Només passa que s’era vell més d’hora. Els protagonistes de l'obra Els vells d'Ignasi Iglésias tenen 70 anys i 65. Han estat acomiadats de la fàbrica tèxtil on han fet de filadors durant dècades i, amb ells, tots els de la seva edat. En aquells temps no hi havia ni atur ni jubilació. Sense feina, eres home mort...
Iglésias va directe al gra. Els personatges són diàfans. Allò que els preocupa és la tríada bàsica: feina, menjar i família. Tenen perfectament assimilats els rols de gènere de l'època i la moral del treball. Els homes no es veuen vivint sense treballar, la fàbrica és la seva vida...
Iglésias va morir el 1928 relativament jove, als 57 anys... Però aleshores era prou normal finir a aquella edat. “L’enterrament d’Iglésias va aplegar 50.000 persones davant de casa seva, al passeig de Sant Joan, i més de 100.000 van seguir la comitiva fúnebre des del Clot fins al cementiri de Sant Andreu, on és enterrat. Vuitanta amics seus van portar, rellevant-se, el fèretre, en un enterrament on hi va haver més de dues-centes corones”, relata Gemma Bartolí.
Tot això ha passat avall, oblidat... Per descomptat, el nostre món ha canviat molt. Fins i tot hem proscrit la paraula vell, tot i que els vells són més vells, i en la piràmide poblacional són molts perquè la natalitat està sota mínims. ¿Però realment hem canviat tant o senzillament ens hem fet més longeus? El cas és que molta gent assalariada torna a tenir problemes per pagar el lloguer i pateix per la seva vellesa. Potser, doncs, l’obra Els vells és molt més jove del que ens pensem.
Ignasi Aragay, 14.12.2024