dimarts, 8 d’abril del 2025

pac 114 - Lenin al segle XXI

En realitat, i molt sovint sense tenir-ne plena consciència, tots som una mica marxistes (tenim la lluita social de classes interioritzada), una mica cristians (qui no vol pau i amor?), una mica socràtics (la idea de dignitat i llibertat moral la portem també de sèrie) i una mica capitalistes (que no ens toquin la propietat​)... El jove Lenin també devia sentir aquestes influències latents. Fill d'un funcionari de classe mitjana, progressista però d’ordre, les seves passions d’adolescent eren la música, els escacs i les llengües clàssiques. Era un estudiant brillant en tot... Lenin havia nascut un 22 d’abril de 1870. Vladímir tenia trastorns nerviosos i era molt intel·ligent i apassionat. Als 16 anys, en el lapse d’uns mesos, va morir de cop el seu pare i va ser executat a la forca el seu germà, de 21 anys, per intentar atemptar contra el tsar... La fi tràgica del germà el va marcar a foc. 

A partir d’aquí, la vida li va fer un tomb. Va passar a ser germà d'un terrorista. I a voler venjar-ne la mort fent possible la revolució, però a través de la modernitat marxista que venia de l’Occident europeu, no del populisme pagès rus. No tan sols es va preguntar Què fer (títol del seu llibre més famós) davant l’imperi tirànic i endarrerit dels tsars, sinó que ho va fer. Aquesta capacitat de sumar reflexió i acció és el que admira Botran (en el seu llibre: Si Lenin aixequés el cap, publicat per Ara Llibres) que tanmateix troba insostenible mantenir l’idealisme voluntarista i sovint sectari propi de l’adolescència. Un Lenin obsessiu el va mantenir. Igual com Marx bromejava que ell no era marxista, el leninisme va acabar allunyant-se d'un Lenin mort als 53 anys. I després l’estalinisme el va reduir a l'absurd criminal: ningú va assassinar més comunistes que Stalin...

diumenge, 6 d’abril del 2025

pac 113 - I venen a donar lliçons

Por dels propis votants vol dir por de parlar clar d'immigració, de polítiques d'inclusió, de feminisme, de medi ambient.​..
una cosa és carregar-se el vincle transatlàntic com l’hem entès des de 1945 i una altra és venir a Europa a donar lliçons. Qui no accepta una derrota electoral i envia la gent a assaltar el Capitoli no pot donar cap lliçó de democràcia. Qui parla dels immigrants com a criminals, qui paga a una actriu porno perquè calli, qui posa l’home més ric del món a retirar tota l'ajuda de cooperació als països que ho necessiten, qui expulsa funcionaris per raó de la seva ideologia, no pot donar cap lliçó de valors. I qui fa servir la por per mantenir-se al poder tot excitant les pulsions més irracionals de la gent, no hauria d’alliçonar els altres sobre les seves pors.A sobre, la propaganda d’aquests dies pretén presentar la presència i la despesa militar dels Estats Units a Europa com un gest generós i altruista, com si Washington no n’hagués tret mai cap profit.
La Unió Europea ha anat acumulant problemes i misèries que demanen reformes i solucions. Però segur que no són les de Trump ni les dels seus fans europeus d'extrema dreta.
​Antoni Bassas,15.2.2025


 

divendres, 4 d’abril del 2025

pac 112 - Queixar-se de la cultura de la queixa