dijous, 18 de setembre del 2014

pd 188

EL PUNT/ Diumenge, 7 de juliol de 2002
EL PROBLEMA DELS "MOROS"
Jaume Reixach

L'escriptor magribí Rachid Nini, amb una gran naturalitat no exempta d'ironia, esmicola els estereotips que s'han creat a una banda i altra de l'Estret. Mentre que des d'allà el territori espanyol és vist com a paradís alliberador ... des d'aquí els nouvinguts són vistos com l'encarnació de tots els mals i un perill per a la convivència.
...
Des d'una perspectiva cristiana, penso que testimonis con aquest són necessaris. Ens ajuden a veure les coses des de l'altre costat.
...
Per exemple, quan vol posar de manifest els sentiments racistes latents en la societat no s'entreté a explicar-nos accions violentes dels caprapats, massa evidents, sinó que recorre a coses més subtils. Com ara la permissivitat que solem tenir amb alguns immigrants ...
Nini insisteix en la idea - tan desagradable com vulgueu - que els gossos tenen un estatus superior al dels moros. Només cal veure la impunitat amb què pixen o caguen en les vies públiques. Ningú no es queixa i els mateixos amos es queden tan amples ...
Nini, tanmateix, és conscient que els magribins - és a dir, els moros - són els immigrants que menys s'integren en la societat que els acull. Per què? Perquè estan convençuts -diu Nini - que la seva cultura és millor...El problema, doncs, va per llarg.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada