dissabte, 1 d’abril del 2017

pd 982

ARA - dissabte 13 de febrer del 2016

L'OBLIT ÉS UNA FORMA DE MORT

Sílvia Soler

... "El que ens aterreix de la mort no és la pèrdua del futur, sinó la pèrdua del passat... L'oblit és una forma de mort que sempre està present a la vida". (Milan Kundera)
...
Quan es mor una persona que estimem, comença per a nosaltres una àrdua batalla que no s'acaba mai: el dilema entre mantenir-nos arrapats al record o cedir davant del gran benefactor, el temps, i oblidar per sobreviure... l'oblit és una forma de mort. Si oblidem, ens morim una mica.
...
Ens desassossega que desaparegui allò que érem quan aquella persona -el pare, l'amiga, l'àvia, el germà - encara vivia. Abans de la pèrdua... es tracta de trobar l'equilibri entre la memòria i la vida.
... (Kundera) assegura que en política l'oblit és també el gran problema. "Quan una gran potència vol desposseir un petit país de la seva consciència nacional, recorre al mètode de l'oblit organitzat" . I rebla el clau: "La nació que perd consciència del seu passat també va perdent gradualment la consciència de si mateixa".
Parla de Txèquia, esclar. Però mira m'ha fet pensar en el Born, i en les raons per les quals alguns hi estan en contra i altres hi estem a favor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada